Hoeveel kan je zelf regelen bij woningverkoop?

Er zijn veel manieren om je woning te verkopen. Zo kan je kiezen voor kopen zonder kijken. Je kan kiezen voor het gebruik van een aankoop- of verkoopmakelaar. Maar ook kan je kiezen voor het zelf verkopen van je huis. Mits je dit goed aanpakt. Het is dan belangrijk om te bepalen wat je allemaal zelf kan doen. Eén ding is redelijk gemakkelijk, namelijk het bepalen van de prijs. Dit kan je doen op basis van wat er om je heen gebeurt. Dat is pas het begin.

Onderhoud- en herstelwerkzaamheden

Je kunt heel veel dingen zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van de kleine gebreken die je woning heeft. Wanneer je een beetje handig bent, dan kan je heel veel klussen zelf doen. Daarmee maak je je woning ook helemaal klaar voor de verkoop. Dat betekent ook dat je dan direct onderhoud moet doen. Ruim je woning netjes op en zorg dat alles er goed en verzorgd uitziet. Dat geldt natuurlijk ook voor de tuin. Het grote werk is daarmee direct ook alvast gedaan.

klussen zelf doen

Een eigen verkoopsite

Het volgende wat je kan doen, is zelf een mooie site maken waarop je je woning gaat aanbieden. Je moet immers wel kenbaar maken dat de woning op de markt is. Je kan zelf de foto’s vanuit alle hoeken en standen maken. Ook kan je leuke video’s maken die je online zet. Zorg wel dat de website ook een beetje verzorgd eruitziet. Daarvoor kan je bijvoorbeeld WordPress gebruiken. Schrijf zelf aantrekkelijke verkoopteksten. Gebruik daarbij de bekende psychologische trucs om mensen over de streep te trekken.

Rondleiden, onderhandelen, afronden

Nu je woning op de markt is komen er ongetwijfeld geïnteresseerden op af. De rondleidingen doe je zelf. Wie weet er nu meer van je eigen woning dan jij? Wanneer er daadwerkelijk een bod komt, dan kan je ook de onderhandelingen zelf voeren. Let op, daar heb je wel stalen zenuwen voor nodig. Wanneer je eruit komt met de kopers, dan is het alleen nog een kwestie van afronden. Daar is vaak wel nog een specialist zoals een notaris voor nodig. Dit kan je dus misschien niet helemaal zelf.